joi, 5 decembrie 2013

Fara explicatii

O dimineata normala pentru luna in care suntem cand te astepti sa fie ceata si bruma afara. De data asta nu este asa. Dimineata a fost lipicioasa dar cu putin soare. Vantul arde pe fata si totusi iti spui ca e o mangaiere, ca va fi o zi buna. Mintea e inca in cearceafuri, corpul nu e cu tine iar amorteala te face sa mai intarzii inainte de a porni masina. 


Ceva in creier iti suna ca o alerta, nu stii ce fel de alerta, insa astepti. Acea asteptare care nu iti da pace, care te previne ca se va intampla ceva, iti dai seama ca e acolo dar nu intelegi.  O nervozitate pe care nu o poti alunga, dar spui ca poate e din cauza ca ai baut doar o cafea… Masina pleaca aproape singura de pe loc, intr-un trafic in care cel care semnalizeaza spre stanga o ia la dreapta iar cel care opreste brusc pentru a raspunde unui apel telephonic crede ca e deja in garajul casei. 


E lumea nebuna sau ce se intampla cu dependenta asta de telefon mobil? Suna telefonul cand conduci si, daca nu raspunzi se declanseaza catastrofa. Neincrederea celui care suna fata de cel care nu raspunde, dubiul care se pune ca un val pe orice ar insemna comunicare si, iata o bomba. O bomba care dupa explozie e un nor intreg de intrebari - cum de nu raspunzi, de ce de data aceasta, care este motivul ascuns?? Degeaba explici ca erai in trafic, ca nu puteai lua telefonul sau ca, pur si simplu ai decis sa nu mai raspunzi cand conduci ! La capatul celalalt vei gasi doar reprosuri si acuzatii.


De la aparitia telefoanelor mobile, lumea considera ca TREBUIE sa raspunzi la fiecare apel, indiferent unde te gasesti - in baie, in dormitor, gatind in bucatarie, vopsindu-ti parul, oricare ar fi situatia - trebuie sa raspunzi. Altfel, cu siguranta faci ceva "ilegal", "nepotrivit", sau "ascunzi ceva" !!! Si urmeaza "rapoarte peste rapoarte": fata de sotie/sot, fata de sefi si colaboratori, fata de parinti, fata de restul familiei - toti asteapta explicatii fata de un apel nepreluat. Suntem liberi, dar controlati. Suntem facuti sa ne simtim vinovati daca nu preluam un apel !


Deci, pentru cine a uitat cum era fara telefon mobil: inchideti seara telefoanele aceastea, sau la sfarsit de saptamana. Iesiti cu prietenii fara sa deschideti telefoane, vorbiti despre orice dar nu despre ultimele postari pe facebook, radeti, dansati, intrati in biblioteca si luati o carte la intamplare, mergeti la un film sau la o plimbare. Cititi ceva seara in loc sa mai scrieti un mesaj sau sa mai verificati "cine (NU) a mai sunat" sau cate grade sunt afara !


Intre telefonul portabil, calculatorul si timpul petrecut la birou aproape ca nu mai ramane nimic; intre obligatiile pe care inchisoarea traditiilor le impune si pe care trebuie sa le respecti altfel societatea te condamna este oare cel mai greu sa traim propria viata? Acea viata pe care o dorim ? O viata fara sa explicam fiecare pas, fiecare decizie...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu